Om Torr midsommar

Regnfri, varm och med torra kinder

Efter att vi med Vit Jul-kampanjen sett till att fler vuxna tagit nyktra ställningstaganden under julen tycker vi nu det är dags att ta tag i nästa “blöta” tradition, nämligen midsommar. För många är midsommar en glad högtid fylld av skratt, glädje och meningsfulla minnen. Tyvärr händer det dock alltför ofta att upplevelsen inte blir densamma för andra. De som oftast blir bortglömda på midsommarfirandet är barnen. Därför kan midsommarhelgen för många barn bli en högtid som snarare präglas av oro, sorg och rädsla. Alltså är det minst lika viktigt att det finns nyktra, trygga vuxna och förebilder runt midsommarstången som det gör vid julbordet.

Oro inför och under

Många barn känner oro omkring onyktra vuxna. De känner snabbt av när föräldrar, släktingar och andra inte beter sig som de brukar. Det är svårt att känna sig trygg när de du brukar lite på plötsligt är annorlunda. Vid tillfällen då alkohol är mer vanligt är det extra viktigt med tillgång till trygga vuxna och förebilder. Med kampanjen vill vi att fler ska få tillgång till trygga punkter i sin omgivning.

Både barn och vuxna

Barn är tryggare med nyktra vuxna. Men även andra vuxna känner sig trygga med någon som tar ansvar och kan ställa upp när det behövs. Ditt ställningstagande gör det också enklare för andra att skippa alkoholen.

Ställningstagandet

När du tar ställning för en torr midsommar lovar du dig själv att du ska vara nykter dagarna kring midsommar. Då tar du även ställning för att bli en tryggare vuxen för de runtomkring dig och dig själv. När du har tagit ställning får du erbjudandet att beställa hem en pin som du kan sätta fast på jackan, tröjan eller väskan för att visa ditt ställningstagande och sprida värmen vidare till fler. Ställ upp på en torr midsommar här!